Leer/Werk Traject voor jongeren

Opleidingsbedrijf VDR BouwTalent

PERSBERICHT

VDR Bouwgroep start opleidingsbedrijf.

De bouw kampt met een groot tekort aan uitvoerend personeel, specifiek werkvoorbereiders en timmermannen, blijkt uit het BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP in augustus[1]. De verwachting is dat dit probleem over vijf jaar nog niet opgelost zal zijn. Terwijl de economische vooruitzichten positief zijn en de orderportefeuille goed gevuld is, zet VDR Bouwgroep uit Deventer in op het zelf opleiden van jongeren en zij-instromers. De eerste leerlingen zijn al aan de slag voor de zelfstandige opleidingstak VDR BouwTalent.


Door zich te richten op het coachen en opleiden van jongeren hoopt het bedrijf een nieuw enthousiasme voor de bouw te creëren. Vier dagen in de week wordt op een concreet bouwproject in de regio te gewerkt, één dag in de week gaan ze naar school. De combinatie leren en werken via een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) in samenwerking met Bouwmensen Deventer, geeft ook zij-instromers de kans om (met behoud van uitkering of inkomen) zich het vak eigen te maken.

Bouwvakkers zijn bijzonder

Peter Meerman, bedrijfsleider bij VDR BouwTalent, geeft aan: “Als je kinderen vraagt wat ze willen worden, dan is het bij jongens al snel: professioneel gamer. Verrassend genoeg blijkt timmerman nog steeds veel genoemd te worden. Toch kiezen ze voor hun vervolgopleiding voor een andere beroepsrichting. Wij willen ze weer enthousiast maken voor het vak, voor de bouw. Die wereld is op zo veel vlakken innovatief, creatief en uitdagend!"


Meerman vervolgt: "De timmerman van nu is de bouwvakker van de toekomst. Ze hebben zelf niet door hoe bijzonder ze zijn. Zonder het technisch inzicht en de vaardigheid van deze mensen, heeft ons land een groot probleem. Wij willen ze helpen hun kennis en blikveld te verbreden. Door nieuwe bouwtechnieken als circulair bouwen in de praktijk te brengen. En door ze volledig onderdeel te laten zijn van ons bouwteam.

Sociale onderneming

Eendachtig het eigen gedachtengoed bouwt VDR Bouwgroep op deze manier aan de continuïteit van haar bedrijf, hoopt het nieuw -jong- personeel aan zich te kunnen binden en vervult het naar eigen zeggen een belangrijke maatschappelijke rol. VDR Bouwgroep is een middelgrote organisatie met sterke “familiebedrijf” kenmerken.


Meerman: “Er is veel aandacht voor de mens achter de medewerker en wij waarderen enthousiasme, initiatief en nieuwe ideeën. Het gemiddelde dienstverband ligt dan ook hoog. Maar over een aantal jaren gaat een oudere generatie met pensioen. Ook daarom is het zo belangrijk om jonge vaklieden op te leiden.


Sommige leerlingen zullen na het behalen van hun vakdiploma een vast contract bij VDR Bouwgroep aangeboden krijgen. Maar voor iedere vakman of vakvrouw geldt: onze collega bouwbedrijven zullen maar wat blij zijn met deze goed opgeleide jongeren.


Meer informatie

Website VDR BouwTalent

Contact Peter Meerman

Meld je aan voor VDR BouwTalent

Bouw bij ons aan je toekomst