GPR Gebouw Expert

Aantoonbaar duurzaam bouwen

Duurzaam vastgoed

Duurzaam vastgoed wordt de norm, zowel voor commercieel als maatschappelijk vastgoed. Ambitieuze bedrijven verduurzamen hun vastgoed door transformatie of renovatie naar een energielabel A+ of A++ of een andere duurzame maatlat zoals GPR Gebouw of Breeam.

VDR Bouwgroep begeleidt u in het proces en eventuele subsidie-aanvragen.


Naast de kennis van onze eigen experts, vindt u ook meer informatie over het verduurzamen van uw pand op de site van de Rijks Overheid.

GPR Gebouw - Fiscaal voordeel

Een van de mogelijkheden om de duurzaamheid van een bedrijfsgebouw officieel aan te tonen, is het behalen van een GPR Gebouw Certificaat. Dit kan voor de GPR Gebouw-berekening van de vergunningsfase of van de opleverberekening.


Het voordeel van dit certificaat is dat u al in de vergunningsfase in aanmerking kan komen voor MIA-Vamil (Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen). Tevens helpt het u bij de aanvraag van subsidie voor de Energie Investerings Aftrek (EIA).


Voor de berekening van de milieuprestatie, ten behoeve van de aanvraag van de omgevingsvergunning (MPG, volgens Bouwbesluit 2012), kan een tool uit GPR Gebouw gebruikt worden. Let op: voor het berekenen van de energieprestatienorm van gebouwen (BENG; voormalig EPG) in de omgevingsaanvraag dient een aparte berekening gemaakt te worden.

Eigen GPR Expert in huis

Om de slagingskans voor certificering zo groot mogelijk te maken, kunt u gebruik maken van de kennis van onze eigen Gebouw Experts. Zij kunnen uw berekening accorderen of eventueel zelf een GPR Gebouw Berekening voor u uitvoeren. Op deze manier bent u er zeker van dat de GPR Gebouw Berekening kwalitatief juist is gemaakt en kunt u vertrouwen op de behaalde thema-ambities.Validatie Assessor

Na de geaccordeerde GPR Gebouw Berekening, zal een onafhankelijk GPR Gebouw Assessor de berekening toetsen. Zo wordt de kwaliteit van de berekening geborgd.

Na validatie door de Assessor kan bijvoorbeeld de Milieu Investering Afrek (MIA) aangevraagd worden.

GPR Gebouw

GPR Gebouw meet duurzaamheid op 5 verschillende thema’s;

  • Energie
  • Milieu
  • Gezondheid
  • Gebruikskwaliteit
  • Toekomstwaarde

Ieder thema bestaat uit een aantal sub thema’s waarop een score behaald kan worden van 1 tot 10. Hierbij staat een score van 6 qua niveau gelijk aan het bouwbesluit (2012).

Een gemiddelde score van 9,5 of hoger levert vijf sterren op. Een gebouw krijgt 3 sterren als het een 7,5 scoort.

GPR Gebouw Certificering

Een Certificaat kunt u aanvragen voor de GPR Gebouw-berekening van de vergunningsfase of van de opleverberekening.


  • Het GPR Gebouw Certificaat Vergunningsfase is een certificaat voor een duurzaam bouwplan of renovatie. Door een gebouw of gebouwplan door een GPR Gebouw Assessor te laten valideren, komt u mogelijk in aanmerking voor MIA\Vamil. U kunt ook een eventuele EIA (Energie Investerings Aftrek) subsidie aanvragen.

  • Het GPR Gebouw Certificaat Opleveringsfase is een certificaat voor een opgeleverd GPR Gebouw-project. Met dit certificaat toont u aan dat uw gebouw door een onafhankelijke GPR Gebouw Assessor gevalideerd is.