Het gesprek vindt plaats in de verbouwde woonboerderij van Silvo Maatman, projectleider bij VDR Bouwgroep en nauw betrokken bij ‘het agrarische gebeuren’ in zijn woonplaats Luttenberg. Maatman heeft een buurman; Wouter Reimert. Een jonge boer die sinds kort het melkveebedrijf van zijn ouders heeft overgenomen. Ze besluiten gezamenlijk onderzoek te doen naar de juiste methodes, gewassamenstellingen en (rand)voorwaarden om tot een langdurige invulling van biodiversiteit te komen.
De samenwerking om tot meer biodiversiteit te komen, gebeurt in overleg met Tim Asbreuk, die het project vanuit adviesbureau Eelerwoude begeleidt. Asbreuk is landschapsecoloog en vertelt hoe deze pilot bijdraagt aan de natuurverbetering.
Luister hier naar de podcast waarin Silvo, Wouter en Tim aan Marco van den Berg vertellen wat deze samenwerking teweeg brengt.
Het is tijd om de natuur nog meer te betrekken bij onze bouwactiviteiten.
Met de circulaire bouwmethodiek Nexteria tilt VDR duurzaam en circulair bouwen naar een volgend niveau en introduceert daarvoor een nieuwe term: natuurcompensief bouwen. Een combinatie van een duurzaam gebouw inclusief ruimte voor de natuur en de compensatie van verloren gegane biodiversiteit, op een andere locatie.
We moeten een alternatieve leefomgeving creëren.
Wat is Natuurcompensief Bouwen?
Natuurcompensief bouwen is een aanvulling op de bestaande duurzame en circulaire bouwmethodieken. In het kort komt het er op neer dat we de natuur nog meer betrekken bij onze bouwactiviteiten.
Natuurcompensief is een samenvoeging van “Natuur Compensatie” en “Natuur Inclusief bouwen”
- Natuur compensatie: duurzame (bouw)regelgeving draagt bij aan bewustwording, samenwerking en oplossingen om een deel van de flora en fauna een plekje terug te geven in de bebouwde omgeving. Het staat alleen niet altijd in verhouding tot het bebouwde gebied. VDR Bouwgroep heeft de aanvullende wens om de biodiversiteit die verloren gaat bij een bouwproject, elders te compenseren.
- Natuur Inclusief bouwen: de focus ligt op de relatie van het gebouw tot zijn directe en indirecte natuurlijke omgeving, en hoe die versterkt kan worden. Het zorgt voor een variatie van geschikte biotopen in de gebouwde omgeving voor plant- en diersoorten die thuishoren in Nederland.
Natuurlijk gebouw(d)
De Nederlandse overheid stimuleert met bestaande duurzame bouwrichtlijnen het “natuurinclusief” bouwen, waar de ruimte voor mens en natuur in evenwicht is. De focus ligt op de relatie van het gebouw tot zijn directe en indirecte natuurlijke omgeving, en hoe die versterkt kan worden. Het zorgt voor een variatie van geschikte biotopen in de gebouwde omgeving voor plant- en diersoorten die thuishoren in Nederland.(1)
Duurzame (bouw)regelgeving draagt bij aan bewustwording, samenwerking en oplossingen om een deel van de flora en fauna een plekje terug te geven in de bebouwde omgeving. Het staat alleen niet altijd in verhouding tot het bebouwde gebied. VDR Bouwgroep heeft de aanvullende wens om de biodiversiteit die verloren gaat bij een bouwproject, elders te compenseren.
Meer informatie
Wil je meer weten over Natuurcompensief bouwen, download dan de brochure door op de afbeelding te klikken, of deze link te gebruiken: Brochure Natuurcompensief bouwen.
Op de website van NEXTERIA vind je meer informatie over het pilot-project, status-updates en bouwprojecten waar Natuurcompensief bouwen toegepast wordt.