Woning met bedrijfsruimte

Nieuwbouw
in Nieuw Heeten

Opdrachtgever

Metaalbewerkingsbedrijf

Totaal

250 m2

Categorie

Woning met bedrijfsruimte

Bijzonderheid

Gebouwd door VDR BouwTalent

Over het project

Nieuwbouw woning met bedrijfsruimte

  • Bouwproject door leerlingen
  • Totaal woonoppervlak: 170m2
  • Totaal bedrijfsruimte: 80 m2


VDR Bouwgroep heeft in 2022 de woning met bedrijfsruimte in Nieuw-Heeten gerealiseerd. Een bouwproject dat afwijkt van onze reguliere bouwprojecten, maar wel één waar VDR met trots op terugkijkt. Voor onze leerlingen was dit een leerzaam bouwproces omdat er een hoop vaardigheden geoefend konden worden. En laten we eerlijk zijn, het resultaat mag er zijn!


De Kick-off

Dave Hutten, eigenaar van een metaalbewerkingsbedrijf meldde zich bij VDR in de ontwerpfase van zijn nieuwe woning. Met al enkele bouwtekeningen op zak, werd in de eerste gesprekken met VDR Bouwgroep duidelijk dat de ontwerpen niet aansloten op de gebruikerswensen die de familie op dat moment voor ogen had.


Na deze gesprekken heeft VDR Bouwgroep de gebruikerswensen door-vertaald naar een nieuw en passend ontwerp. In de nieuwe ontwerpen is gekozen voor natuurlijke elementen, die terugkomen in de constructie en aan de buitengevels, waardoor de vrijstaande woning ook opgaat in de omgeving.


“We hebben in deze fase bewuste keuzes gemaakt over hoe we de woning wilden gaan gebruiken. De indeling en vormgeving zijn helemaal afgestemd op onze behoeften en wat wij belangrijk vonden in het kader van ons woongenot.” Aldus opdrachtgever Dave Hutten.


Na de onderlinge afstemming heeft VDR de bouwprocedure in gang gezet met daarbij de bijbehorende vergunningaanvraag voor de nieuwbouwwoning en hal. Na goedkeuring op o.a. het bouwbesluit en BENG berekeningen is VDR begin 2022 gestart met de bouw van een woning met bedrijfsruimte in Nieuw-Heeten. Dit bouwproject werd ondergebracht bij de opleidingstak van het bedrijf: VDR BouwTalent. BBL-leerlingen kregen hier de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen, onder begeleiding van onze leermeesters.


Uit de praktijk: het Bouwproces

“Tijdens de start in februari 2022 had VDR BouwTalent te maken met een natte periode tijdens het gereedmaken van de bouwplaats. In week 8 viel er zoveel regen dat de bouwput met zo’n 40 cm onder water stond. Hierdoor kon er anderhalve week later pas gestart worden met de fundaties. Het uitzetten en het aanbrengen van de fundaties hebben de leerlingen zelf uitgevoerd. Dit was tevens een onderdeel van de opleiding en wordt getoetst tijdens het examen bij Bouwmensen. Direct een leerzame praktijkoefening.” Aldus leermeester Bram Ehren.


“Na het storten van de fundatie in week 11 is het stelwerk uitgezet en konden de leerlingen beginnen met het eerste metselwerk. In de weken erna zijn de staalconstructie en gordingen geplaatst van de 80 m2 grootte bedrijfsruimte. Ook is het binnen- en buitenmetselwerk afgemaakt onder leiding van VDR collega’s Coen en Geo.”


“In week 15 en 16 zijn de stalen schroefstempels met baddingen geplaatst, als ondersteuning constructie voor de breedplaatvloeren. Ook dit was een onderdeel dat als examenonderdeel geoefend moest worden door onze leerlingen. In deze week zijn ook de steigers om de woning geplaatst. Ondertussen kon de installateur op de breedplaatvloer de leidingen en afvoeren installeren.”


Een verdieping hoger

De leerlingen hebben zelf de extra wapening op de breedplaatvloer aangelegd. Waarna, net voor koningsdag, de eerste verdiepingsvloer gestort kon worden. Het stel- en metselwerk op de eerste verdieping is ook door de leerlingen gerealiseerd. In week 19 is de vliering in elkaar gezet en deze is tegelijkertijd met de Prefab kap geplaatst. De kap is door een externe partij geplaatst en waterdicht gemaakt. Onze leerlingen zijn verdergegaan met de boeien, windveren, gootbeugels en de montage van de plafonds.


"Aan de uitbouw van de dakkapel hebben wij houten blank gelakte planken gemaakt. De gevelbekleding, zoals te zien is op de afbeeldingen, geven een landelijke en luxe uitstraling."


Aan de uitbouw van de dakkapel zijn houten blank gelakte planken gemaakt. De gevelbekleding, zoals te zien is op de afbeeldingen, geeft een landelijke en luxe uitstraling. In week 22 werd de afbouw gestart. De installateur heeft de leidingen geplaatst in de binnenmuren en de vloerverwarming gelegd in zowel de woning als de bedrijfsruimte. Na het leidingwerk kon de stukadoor en vloeren legger ook hun werk doen in de woning. De leerlingen hebben hierna de gehele woning afgewerkt, waaronder het timmerwerk van de trap en koplatten van de plafonds. Ook hebben zij de vlizotrap en binnendeuren kunnen plaatsen.


Terugblik

“Het is mooi dat de opdrachtgever positief terugkijkt en het leuk vond dat de leerlingen aan zijn woning hebben gewerkt. Tevens was het waardevol dat leerlingen het hele bouwproces hebben mogen ervaren. Dit was letterlijk van een kale bouwkavel tot de oplevering. Al met al is het bouwproces voorspoedig verlopen tot en met de oplevering in week 29 net voor de bouwvak. Daar zijn we trots op,” aldus bedrijfsleider VDR BouwTalent Peter Meerman.


Opleidingslocatie VDR BouwTalent

De BBL leerling (of zij-instromer) is in dienst bij Bouwmensen Deventer en wordt 4 dagen in de week op urenbasis uitgeleend aan VDR BouwTalent voor de praktijkervaring. Eén dag p/w volgt de leerling theorieles van het ROC Aventus op de TechniCampus, waar zich ook Bouwmensen bevindt. Op de bouwplaats wordt de leerling begeleid door onze uitvoerder of een leermeester en werkt samen met vak volwaardige timmerlieden van VDR Bouwgroep.

Meer weten over VDR BouwTalent? Klik hier.


VDR BouwTalent


Om aan de, voor de BOL en BBL opleidingen gevraagde competenties te kunnen voldoen, is VDR BouwTalent altijd op zoek naar passende bouwprojecten. De woning met bedrijfsruimte in Nieuw-Heeten is een bouwproject waarin heel veel oefen praktijktoetsen uitgevoerd konden worden door de leerlingen van VDR BouwTalent. Hier hebben de leerlingen hun toekomstige vak kunnen ervaren en leren onder leiding van onze leermeester.


Projectpartners

    • Architect: VDR Bouwgroep
    • Constructeur: Bouwhuis
    • W & E Installateur: Wichink


Wilt u meer weten over dit project of zoekt u een oplossing voor uw woning en/of bedrijfshuisvesting?
Neemt dan gerust contact op met Luc Baltus.

Door niet langer te bouwen voor 'de eeuwigheid', creëren we flexibliteit voor de toekomst.

Advies op maat

Neem vrijblijvend contact met mij op.

Luc Baltus

Algemeen Directeur

0570 - 690900 l.baltus@vdrbouwgroep.nl
Luc Baltus